Handenschudden (Xe keer)

Het was een beetje het weekend van het handen schudden. Afgelopen vrijdag met Marcel Duyvestijn in debat voor de Bestuurskring Amsterdam Regio, een netwerkborrel voor lokale PvdA’ers. Het onderwerp was tolerantie versus normen stellen.

We mochten beide een inleiding houden en ik stelde dat de ‘normstellers’ drie vergissingen maken:

1. De veronderstelling is dat er iets van een Nederlandse identiteit te definieren is (dat vervolgens als norm kan dienen). Die identiteit is niet eenduidig en gemakkelijk te definieren, dus het is onbegonnen werk dat in normen te vertalen. Maxima en prins Claus wezen daar eerder al op.

2. De normstellers halen kernwaarden van onze westerse beschaving en omgangsvormen door elkaar. Handen schudden is in eerste instantie een omgangsvorm. Kernwaarden zijn: de vrijheid van meningsuiting, maar ook de geloofsvrijheid. Dat kan soms ingewikkelde situaties opleveren, nuance en praktische oplossingen is de panacée. Niet tot gek wordens toe een zgn. norm als handen schudden opleggen.

3. De normstellers citeren selectief uit de verlichtingsliteratuur. Toen ik een keer John Stuart Mill citeerde, die stelde dat de meerderheid in een land niet gedragpatronen moet opleggen aan een minderheid (en dat dit het grootste gevaar voor de democratie vormde) werd dat weggezet als een oude koe uit de sloot. En zo zijn er meer voorbeelden.

Wat dan wel?

– Problemen keihard oplossen: inderdaad. (Maar dit hoeft niet persé gepaard te gaan met heel grote woorden.
– Polarisatie lost op het culturele vlak geen enkel probleem op – niet doen dus.
– En aldus de boel bij mekaar houden – waarvoor geen alternatief bestaat.

De volgende dag naar de DAm om handen te schudden en vrouwen een roos aan te bieden – in het kader van wereld vrouwendag wel te verstaan.

Vervolgens Cohen vanmiddag op Buitenhof met weer een zeer goede performance en tot slot het afscheid van raadslid Reuten, waarbij onvermijdelijk ook de hand werd geschud, maar ook, vanwege zijn Italiaanse culturele achtergrond, innig werd omhelst.

1 reactie

Opgeslagen onder Politiek

Een Reactie op “Handenschudden (Xe keer)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s