Wouter Bos maakt aantekeningen

De Milanese topeconoom Tito Boeri (foto) houdt aanstaande donderdag de Duisenberglezing. Voor die gelegenheid gaf hij een interview en hierin sprak hij zijn bewondering uit voor Europa als geheel, waar de werkgelegenheid snel groei en de werkloosheid op een historisch laag niveau is beland. In veel ‘oude’ lidstaten stijgt de werkgelegenheid zelfs harder dan in veel ‘nieuwe’ lidstaten, zo stelt de gezaghebbende econoom.

Over Nederland is hij zo mogelijk nog lovender. Inderdaad is de werkloosheid al weer gedaald ónder het historisch lage niveau van de eeuwwisseling. Ook over de minister van financien, Wouter Bos is hij lovend. Hij stelt slimme vragen, stelt de econoom, maar bovenal ging zijn waardering uit naar het feit dat hij aantekeningen maakte. Dat zou in Italie geen minister doen, stelde hij, daar zijn ze te arrogant voor. Hij vond het een teken van eruditie en werklust.

Met betrekking tot dit laatste punt stond Wouter Bos reeds als kamerlid en staatssecretaris van financien bekend om zijn werklust. Als staatssecretaris werkte hij van acht uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds.

Iemand die zich deze week opwierp als een mogelijke collega is Eelco Brinkman. Hij stelde in het Nederlands Dagblad (die Christelijke krant) dat er één ministerie van Ruimte moet komen, waar Verkeer en Waterstaat, LNV en Ruimtelijke Ordening gebundeld zijn. Zit daar dan ook Volkshuisvesting bij in zijn ogen? Ik mag hopen van wel, want ik vind het scheiden van zoiets als Wonen en Ruimtelijke Ordening zoals nu gebeurd is buitengewoon onhandig. Het doet ook geen recht aan het feit dat mensen willen wonen, naast recreeren en wandelen in het groen.

Iemand die al eerder zijn rentree maakte was Ernst Hirsch Ballin, volgens een onderzoek onder de fractievoorzitters in de Tweede Kamer de beste minister. Deze nestor van het publieke bestel die ooit een stemadvies kreeg van scheidend premier Ruud Lubbers (ten kostte van eerder genoemde Brinkman) stelde voor het woord ‘allochtoon’ minder te gebruiken. Een buitengewoon goede suggestie, waar wij als fractie eerder een motie over indienden in de gemeenteraad, die helaas niet kon bogen op een meerderheid. Er wordt ten onrechte nogal honend over gedaan: het is echt niet goed bij voortduring het taalgebruik op te delen in hullie en wij. Iedereen is in de eerste plaats een individu en Nederlander. Uit een onderzoek door de gemeente Amsterdam kwam ook naar voren dat ‘allochtonen’ het heel erg vinden dat ze ‘allochtoon’ worden genoemd. Waarom zouden we dat niet serieus nemen? Wellicht omdat de meeste politici bang zijn voor de bijna zevenhonder reacties die Hirsch-Balling kreeg op de site van de Telegraaf.

1 reactie

Opgeslagen onder Politiek

Een Reactie op “Wouter Bos maakt aantekeningen

  1. Pingback: Minder bijstandsgerechtigden « Website van Michiel Mulder!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s