Joop den Uyl

De Bloggers van Sargasso hadden het al voorspeld: deze week wordt Ome Joop week. Volkskrant redactrice Anet Bleich schreef een biografie en morgen komt een documentaire op t.v. Goed voor de verkoopcijfers is natuurlijk dat het eerste hype’je al binnen is: Joop den Uyl zou in zijn tienerjaren sympathie hebben getoond voor Hitler. Het stond vandaag in de krant, in Vrij Nederland en op het RTL nieuws. Maar waar is dat op gebaseerd?

Op een opstel waarin het volgende citaat onderdeel van uitmaakt ‘een herboren, zelfbewust volk in eensgezindheid om den ‘Fuhrer’ [was] geschaard’. Ik zou graag eerst het hele essay van Den Uyl willen lezen, want dit deeltje van een zin kan van alles en nog wat betekenen: dat hij dat goed vond of juist niet, wat dat betekende enz.

Als we dan openheid geven, dan graag volledige openheid. Al wie het essay in bezit hebbe: zet het ergens online op de site.

Persoonlijk weet ik dat, toen hij lid was bij de SSR Amsterdam, hij zich sterk heeft ingespannen om de club te sluiten, toen de Duitsers eisten dat een loyaliteitsverklaring getekend zou worden. Het Amsterdam Studencorps bijvoorbeeld heeft zo’n verklaring wel getekend en is vrolijk open gebleven. Ed van Thijn constateerde tot zijn schok toen hij lid werd van het Studentencorps dat hij geacht werd een jaarclubje te vormen met alle Joodse eerste jaars.

Overigens komt de oorlog in de jaren zestig terug, zij het op een heel andere manier. Als fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer toonde hij zijn sympathie voor de provo’s die op het Spui van de politie klappen kregen. Of hij zich niet ergerde aan het langharige, ongewassen tuig, vroeg men zich af.

Ome Joop verklaarde dat hij geen enkel bezwaar had tegen ‘langharige en ongewassen knapen met constructieve ideeen. Het staat iedereen in ons land vrij zijn haar lang te laten groeien en zich niet te wassen. Ik herinner eraan dat de Duitsers die in 1940 ons land binnenvielen, keurig geknipt, gewassen en geschoren waren.’

Kijk dat zijn argumenten.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s