Groen groen groen groen knolle knolle land

Er is in Nederland altijd heel wat te doen over ‘verrommeling’ van het landschap zoals dat tegenwoordig heet. We willen groen én we willen lekker wonen. We vinden het hier op zijn minst ‘druk’ maar gaan wel met z’n allen op een kluitje op het strand zitten.

Hoe druk is het hier eigenlijk? Behoorlijk. We wonen met gemiddeld 400 mensen per vierkante kilometer en steken wat dit betreft met kop en schouders boven de andere Europese landen uit. Aan de andere kant: zo druk als in Manhattan is het hier niet. We bouwen namelijk niet zo stedelijk. Als we zo stedelijk zouden bouwen als in Manhattan zouden we alle Nederlanders in Zuid-Limburg kwijt kunnen.

Als je puur naar het oppervlak van Nederland kijkt, zie je dat we maar een heel klein deel gebruiken om te wonen. En, eens te meer, dat dit helemaal niet zo sterk toeneemt. In 1967 gebruikten we 4,6% van het oppervlak van Nederland om te wonen, en nu is dat 6,6%. Gedurende bijna veertig jaar is maar 2% van ons land bebouwd. Hieronder zie je die ontwikkeling voor 1967, 1983 en 2003. Het felrode is woningbouw, het grijze overige bebouwing, lichtgroen is de agrarische bouw en donkergroen natuur en recreatie. Indien u erop klikt, ziet u de taartdiagram wat groter.
Grondgebruik 1967

grondgebruik 1983

 Grondgebruik 1983

Inderdaad is het agrarisch landschap afgenomen, zo blijkt, maar deze afname is in veel sterkere mate ten goede gekomen aan een andere categorie: namelijk natuur en recreatie. In dezelfde periode nam het oppervlak dat we gebruiken voor natuur en recreatie toe van 14% tot bijna 18% van ons oppervlak. Toegegeven, ook de overige bebouwing nam toe. Het gaat dan onder ander om verkeersbebouwing. Denk aan alle snelwegen die er in de jaren zestig nog niet lagen. De laatste twintig jaar is dit type bebouwing procentueel vrijwel stabiel gebleven.

Natuurlijk zijn er regionale verschillen, zal men dan zeggen, zodat voor de beleving van de mens we nog steeds op een kluitje wonen. Maar ook dit moeten we niet overdrijven: in Noord-Holland is bijvoorbeeld de grond die we gebruiken voor landbouw en natuur niet heel veel minder dan gemiddeld. In Noord-Holland wordt 16,5% van het oppervlak gebruikt voor natuur en recreatie, tegen 17,1% gemiddeld in Nederland!

Nota bene, hoe zit het dan met de angst voor het groene land? Het kabinet streeft naar de bouw van minstens 80.000 woningen per jaar, bij een sloop van +/- 20.000 worden dan netto 60.000 woningen toegevoegd. In de na te streven mix van 60% buiten de stad en 40% stedelijke bouw zal daar per woning gemiddeld 450 m2 grond voor nodig zijn (en dan sjoemel ik nog ten favoure van het groen want hierbij rekenen ik ook wegen en culturele voorzieningen en parken). Met deze ambitie zal de komende tien jaar slechts 1,2% van ons agrarisch land met woningen bebouwd worden. Jaarlijks zal in Nederland slechts 0,1% van ons totale oppervlak gebruik gaan worden voor nieuwbouwwoningen.

Me dunkt, een geruststellende gedachte voor de liefhebbers van het groene land.

1 reactie

Opgeslagen onder Politiek

Een Reactie op “Groen groen groen groen knolle knolle land

  1. Pingback: Recreeren « Website van Michiel Mulder!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s