De visionair en de plannemaker

Paul KrugmanHet heeft er alle schijn van dat Barack Obama de voorverkiezingen gaat winnen en de Democratische presidentskandidaat wordt. Hij staat bekend als visionair en zijn charisma en retorisch talent zijn zonder enige twijfel van een ongeevenaarde kwaliteit. Ik denk dat hij in staat is de mentaliteit in Amerika te veranderen. Veel mensen denken altijd dat dergelijke zaken cultureel bepaald zijn en in mensen zit dus nu eenmaal zo zijn, maar ik denk dat er een wisselwerking is tussen voormannen en -vrouwen, waar politici slechts een onderdee van zijn, en de ‘achterban’ za’k maar zeggen. Denk aan Oprah Winfrey of Dr. Phil. En wat mij betreft dus ook Barack Obama.

Een mentaliteitsverandering is zeker nodig. Onvermijdelijk zal solidariteit in Amerika nooit de betekenis krijgen die dit bijvoorbeeld in Nederland heeft, daarvoor zijn de verschillen te groot in cultuur-historische ontwikkeling, maar zeker zijn correcties hierop mogelijk.

Maar leidt het program van Barack Obama ook tot meer solidariteit? Dat kun je je afvragen. De Amerikaanse econoom Paul Krugman (foto) wijst er in zijn column in de New York times op dat de plannen van Hillary Clinton en Barack Obama met betrekking tot de gezondheidszorg sterk verschillen.

Hillary stelt een verplichte verzekering voor niet-kapitaalkrachtige mensen. Bij Obama komt er ook een verzekering voor niet-kapitaalkrachtigen, maar dan zonder verplichting. Berekent is nu dat in het plan van Clinton 45 miljoen mensen extra verzekert zullen zijn tegen macro kosten van 130 miljard Dollar. Bij Barack Obama zullen 23 miljoen mensen verzerert zijn tegen 100 miljard Dollar. Dus twee keer zo weinig verzekerden tegen 80% van de kosten van Clinton!

De uitkomst is ook vrij logisch en de uitkomsten zijn exemplarisch voor het bewijs dat bepaalde aspecten van solidariteit in de maatschappij ook tot betere kosten- en economische efficientie leiden.

Voor het land waar maar de helft van de kinderen tegen ziektekosten verzekert is voorwaar geen overbodige luxe. De mentaliteitsverandering die Barack Obama teweeg gaat brengen, zal van een buitengewone significantie moeten zijn om zijn ten opzichte van Clinton inferieure gezondheidszorg plan te compenseren.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Economie, Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s