Naaistreek

Het is dus nog steeds spannend, ook na ‘Super Tuesday’ of Obama of Clinton de democratische kandiaat wordt voor het presidentsschap. Wie het ook wordt, hij/zij begint in elk geval met een groot probleem. Dat is te danken aan de naaistreek die George Bush zijn opvolger in de nadagen van zijn presidentschaap levert.

Zijn nieuwe begroting is gepresenteerd, en daarmee tevens een financieringstekort van 407 miljard dollar. En dit betekent op een begroting van totaal 3,1 biljoen dollar een financieringstekort van 13%(!)

Dit is ruim het dubbele van het recordtekort dat de Nederlandse overheid had in 1982. Het hoogste financieringstekort ooit had het koninkrijk der Nederlanden in 1922 (10,2%) op de voet gevolgt door 1831, toen de onafhankelijkheidsoorlog tegen Belgie werd gevoerd, namelijk 8,5%

Oorlogen zijn duur zo is bekend en mede daarom stijgen de uitgaven aan defensie in Amerika dit jaar met 7,5% tot 550 miljard euro, waar een aantal incidentele uitgaven van 70 miljard euro niet bij gerekend zijn. Onderdeel van het financieringstekort is de 150 miljard lastenverlichting die in het vooruitzicht is gesteld, terwijl de totale collectieve lastendruk al ongeveer de helft bedraagt van de Nederlandse.

De binnenlandese uitgaven daarentegen worden bevroren, onder andere die aan gezondheidszorg. De facto is dus sprake van een verslechtering. En daarin zit ‘m de naaistreek: als de nieuwe president van de democraten wordt, zal hij/zij zijn/haar handen vol hebben aan het inlopen van achterstanden en de uit de klauwen vliegende overheidsuitgaven, zodat hij/zij aan een serieuze verbetering van bv de gezondheidszorg nauwelijks zal toekomen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s