Grootmoefti kiest voor de arme Saoudiers

Dat kan gebeuren als mensen met religieuze verantwoordelijkheden zich met monetaire kwestie bezig houden.

De inflatie is in de de Golfstaten nu al zo’n zes jaar zeer hoog. Inmiddels ligt de inflatie in bijna alle staten ruim boven de economische groei. Dit betekent dat de prijzen sneller stijgen dan de welvaart (maw netto daalt de welvaart). Vrij ernstig en de overheden proberen de symptomen te bestrijden door melk en brood te subsidieren, hetgeen de inflatie in tweede orde effecten alleen maar verder aanwakkert enz enz. Groot probleem dus.

En een groot probleem vraagt om een grote oplossing. De grootmoefti van Saoudi-Arabie, de hoogste geestelijke sjeik Abdul Aziz al-Asheikh, heeft zich in een preek in de discussie gemengt door te stellen dat de prijzen bevroren moeten worden, zodat achterhaald kan worden wie die onethische types zijn die zich laten leiden door hun hebzucht teneinde een slaatje te slaan uit de verwchtingen van consumenten omtrend prijsstijgingen (hij ziet een ‘selffulfilling prophecy’.

Een belangrijke veroorzaker van de inflatie is de koppelling aan de Dollar. Bijna alle Arabische staten hebben hun munt gekoppeld aan de Dollar en zijn dus ook genoodzaakt hun monetair beleid over te nemen: de wisselkoers ontwikkeld zich exact zoals die van de Dollar en ook de rente is exact even hoog.

De miljardenwinsten van olie worden echter met name uitgegeven in Europa en in China. Ten opzichte van de Dollar stegen de Euro en de Yuan respectievelijk 10 en 7 procent in waarde. Allemaal inflatie voor de Arabische staten. En tot overmaat van ramp moeten ze nu ook de rente, net als in Amerika, tot 3% verlagen, hetgeen de groei en daarmee de inflatie verder opdrijft. De arme mensen in de Arabische landen die deze prijsstijgingen moeilijk kunnen ophoesten zijn dus de dupe van de consumentendrift van de Amerikanen (die de voornaamste oorzaak is van de rentedaling en waardedaling van de Dollar – zie eerder).

De oplossing die de Grootmoefti in zijn preek aandroeg zal niet het gewenste effect hebben. Als de prijzen bevroren worden, zullen de monetaire transmissiemechnismen via andere weg de reele economie bereiken. Wat wél helpt is de koppeling met de Dollar los te laten. De Euro is een goed alternatief. Om de olieinkomsten niet teveel onderhevig te laten zijn aan wisselkoersfluctuaties zal de olie dan ook in Euro’s betaald moeten worden. Maar dat zal tot een vrije val van de Dollar leiden, waardoor de Saoudi’s, die jarenlang het dubbele tekort van de Verenigde Staten financierden, hun opgebouwde reserves snel in waarde zullen doen slinken. Maar deze reserves zijn met namen in handen van de rijken. De armen zijn meer gebaat bij het stoppen van de inflatie.

Echter, de Grootmoefti heeft de Saoudi’sche regering ontboden bij de religieuze raad, die de rol heeft het beleid te toetsen aan de Islamitische wet. Volgens Arabische kranten zal de Grootmoefti ontkoppeling van de Dollar bepleiten. Een dergelijk monetair beleid is vanuit sociaal perspectief te verkiezen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Economie, Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s