Paaseiland

Op 5 april 1772, eerste Paasdag, ontdekte de Nederlander Jacob Roggeveen Paaseiland. Dit ligt zeer ver afgelegen, tussen de Zuid-Amerikaanse kust en de Peloponesische eilanden. Uit archeologische onderzoek en de orale traditie van de op dat moment nog 2000 inwoners blijkt dat het vroeger een zeer bloeiende cultuur was op Paaseiland, waar de landbouw welig tierde en efficient was ingericht, waar zeer hoge grote bomen groeiden waar zeewaardige kano’s van werden gemaakt voor de Walvis vangst en waarschijnlijk 12 stammen heersten met ieder een stamhoofd en een priester.

Deze stamhoofden begonnen met elkaar te wedijveren aangaande hun status. De beelden die je hier boven ziet, konden 10 of 20 meter hoog zijn en voor het uithouwen en tranporteren was gigantisch veel arbeidsinzet nodig. Bovendien waren bomen nodig voor het transport. Langzaam aan, hoe wilder de strijd om het mooiste en grootste beeld van de stamhoofden werd, hoe meer bomen er gekapt werden.

Toen Roggeveen in 1772 op het eiland aankwam was er geen boom meer te vinden, alleen planten en lage struiken. Van een gevarieerd menu van walvis, andere vissoorten, vogels en landbouwproducten, was men noodgedwongen overgegaan op ratten en wat het geerodeerde landschap de – inmiddels – scharminkele bewoners nog wilde bieden.

Wat dacht de man die de laatste boom omhankte? Dat is een fascinerende vraag.

Deze vraag hield mij bezig toen ik dit weekend naar de film ‘Earth’ ging. Een soort lange natuurfilm, waar de natuur in al haar pracht wordt getoond. Zeker ook met een politieke boodschap: de ijsbeer heeft steeds meer moeite na zijn winterslaap bij zijn prooi te komen, omdat het ijs steeds eerder smelt door de opwarming van de aarde, zodat hij er doorheen zakt. De natuur wordt in al haar pracht getoond, zoals hiernaast de Paradijsvogel. Je zou het niet zeggen maar het wonderlijke schepsel hiernaast (naast die andere vogel dus) is eveneens een vogel – een mannetjes exemplaar – dat zich voor zijn vrouwtje uitslooft.

Er lijkt zich op de wereld een ramp te ontwikkelingen van een omvang die wellicht die van die van Paaseiland nadert.

Zou de mensheid zich dat ten volle beseffen voordat de laatste boom op aarde wordt omgehakt? 

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s