Slag om de rente

TrichetVandaag heeft de Amerikaanse president van de Centrale Bank, Bernanke, de rente weer met een 0,5% punt verlaagd. Vorige week al met 0,75% dus bij elkaar maar liefst 1,25%. Hiermee wil hij voorkomen dat Amerika in een recessie verzeild raakt.

De korte rente in Europa is dermate laag dat daaruit geconcludeerd kan worden dat de markt verwacht dat ook de president van de Europese Centrale Bank, de opvolger van Wim Duisenberg, Jean-Claude Trichet (hiernaast) de rente zal verlagen.

Evenwel, het beleid van de ECB zit iets anders in elkaar dan dat van de FED in de VS. De FED moet meer aandacht besteden aan de economische groei, in Europa is het hoofddoel: inflatiebestrijding. De voorganger van Bernanke, de legendarische Greenspan, heeft in 18 jaar directeurschap door zijn beleid slechts één keer een recessie meegemaakt. In 2001 verlaagde hij de rente van 6,5% tot 1% toen de ICT-luchtbel op de beurs langzaam leeg liep.

Het enige dat hij daar toen mee bereikt heeft is dat de bubbel verplaatst is naar de huizenmarkt. Wat daar het effect van is zien we nu: de structurele problemen (zie hier) zijn verergert. Een structurele oplossing voor Amerika is namelijk een renteverhoging en het wegwerken van het begrotingstekort. Maar door Amerika’s recessie- en belastingfobie laat men de structurele problemen doormodderen.

Trichet daarentegen houdt vooralsnog zijn poot stijf. De financiele markten verwachtten vorige week al een rente verlaging in Europa. Gek eigenlijk, met een inflatie van 3% (de ECB streeft naar 2%). Maar Trichet is gelukkig niet gek. Een renteverlaging nu zou hem tot slaaf van de Amerikaanse financiele markten maken.

Maar sinds het bestaan van de ECB heeft zij in haar rentebeleid de FED met een vertraging van 6-12 maanden wél steeds gevolgd. Afgaande op de korte rente, verwacht de markt dat dit ook nu weer het geval zal zijn.

Hopenlijk kan Trichet de druk weerstaan. Als hij dat doet, zal hij een historisch moment creeeren. Alles wijst erop dat de tijden van de Dollar geteld zijn. De enige reden dat de waarde van de Dollar nog niet in een vrije val is terecht gekomen, is de rest van de wereld nog steeds bereid is het infuus van de schuldenverslaafde Amerikanen telkens weer te verversen. Dit is niet goed voor het vertrouwen in een munt.

Als Trichet de inflatiebestrijding serieus blijft nemen en de rente niet verlaagd, zal het niet zo heel lang duren voordat de voorhoederol van de Dollar ingenomen wordt door de Euro. Olie, maar ook grondstoffen en andere belangrijke producten en transacties zullen steeds meer in Euro’s betaald worden. Hierdoor nemen de wisselkoersrisico’s voor het Europese bedrijfsleven aanzienlijk af.

Dat gaan we zeker merken in reeel economische termen: meer welvaart, lagere werkloosheid.

Nog een volhouden, Jean-Claude!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Economie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s