Islam en dialoog

Afgelopen zaterdag was het Ashoera. Op die dag herdenken Moslims de Zondvloed. Noach bouwde een ark en nam van alle diersoorten twee stuks aan boord. Toen begon het enorm te regenen en heel het land overstroomde, totdat de Ark van Noach aan de bodem vast bleef zitten. Waarschijnlijk correspondeert dit verhaal, dat zowel in de Koran als in het Oude Testament voorkomt, met een enorme overstroming van de Eufraat en de Tigris, enkele eeuwen voor onze jaartelling. Men denkt dat de ark uiteindelijk strandde ergens op een berg in Turkije. Er worden daar leuke toeristische excursies naartoe georganiseerd.

Deze gelegenheid werd door de stichting stichting Islam en Dialoog aangegrepen om met een schip op het IJ te varen en daar mensen van allerlei levensbeschouwelijke stromingen uit te nodigen teneinde met elkaar de dialoog aan te gaan.

De voorzitter van het Humanistische Verbond greep de gelegenheid aan om een pleidooi voor de dialoog in het algemeen te houden. Hij verkoos deze contactmethode boven die van de monoloog, maar ook boven die van het debat. Hij wees erop dat radicalen en terroristen doorgaans de stijlmiddel van de monoloog gebruiken om hun boodschap over te brengen. Denk aan de filmpjes van Bin Laden.

Het debat vinden we in de politiek maar ook op televisie. Hij zag als nadeel van het debat dat het niet ertoe leidt dat mensen nader tot elkaar komen. Op televisie, in campagnetijd, gaat het erom dat je het debat ‘wint’ en de ander aftroeft.

Plato De dialoog daarentegen leidt ertoe dat mensen van elkaar leren en nader tot elkaar komen. Deze stijlvorm kennen we van Socrates die op deze wijze wijsheid trachtte wijsheid te vergaren en van Plato die het als stijlvorm gebruikte om zijn filosofie uiteen te zetten.

Ik denk ook dat de dialoog momenteel hard nodig is in ons land. Het gehakketak op elkaar op website fora en monologen via films, zoals die van Geert Wilders die zich binnenkort aandient, leiden tot niets. We moeten de wijsheid van de Griekse denkers, die via Ficino, de huisfilosoof van de De Medici, heersers van Florence, in de Renaissance ons Westers denken insijpelde en de weg opende voor de verlichting, koesteren en praktiseren.

Een ander optreden op de Ashoeraboot werd verzorgd door de standup comedian Dr. Johnny Love. Hij was op de Willemsbrug in Rotterdam in een bad gaan zitten en nodigde iedereen uit om daar met hem te praten. Dit omdat de koningin in haar kersttoespraak had opgeroepen tot verzoening. In het woorden boek had hij gelezen dat het woord gecorrespondeerd werd met reinigen, vandaar.

Toen Pauw en Witteman hem belden ging het hen er echter om hem te vragen wat hij van de film van Wilders vond en of hij bereid was daarover te praten. Dat wilde hij niet, maar hij wilde wel over verzoening praten. Toen werd hij dus niet uitgenodigd…

Kijk, zo gaat het dus niet goed. Als de media telkens alleen de verschillen benadrukken en niet de overeenkomsten tussen mensen en bevolkingsgroep en als we op elkaar blijven hakketakken in plaats van een open gesprek te voeren (‘dialoog’) komen we er niet.

Volgend jaar wil de stichting een ark op de Dam bouwen in januari en een hele week dialogeren. Ik hoop van harte dat het lukt, en dat er meer mensen meedoen. Met name ook van andere politieke partijen die de dialoog nog niet als favoriet stijlmiddel hebben omarmd.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zonder categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s