De dag dag de dollar valt

Een leuke documentaire gezien op tv. Tegenlicht over ‘De dag dat de Dollar valt’.

Op maandag 17 juli 2002 waren de Dollar en de Euro precies evenveel waar. Nu is 1 euro 1,47 Dollar. De koers van de Dollar is gezakt noemen we dat; de Euro is een oersterke munt, waar bij de invoering van de Euro men nog zorgen maakte of de Euro niet te zwak zou worden.

Maar de Amerikanen blijven geld lenen. Zowel de particulieren (burgers en bedrijven) als de staat leent geld om hun uitgaven te doen. Dit zogenaamde ‘dubbele tekort’ wordt door buitenlanders gefinancierd. De Chinezen alleen al financieren de helft van de Amerikaanse staatsschuld.

DollarNu heeft de redactie van het programma Tegenlicht een economisch redacteur van het NRC gevraagd een scenario te schrijven over wat er gebeurd op de dag dat de Dollar valt. Evenwel, economisch redacteuren van de krant hebben het niet altijd bij het juist eind!

Zo wordt gesteld dat de situatie zoals die nu is sowieso onhoudbaar is. Evenwel, als de Aziatische economien met dubbele groeicijfers blijven groeien en aldus genoeg verdienen om het tekort te financieren, hoeft er geen probleem te ontstaan. Bovendien, wellicht komt er een nieuwe president die net als Bill Clinton het overheidstekort laat dalen en Bill liet het zelfs omslaan in een overschot. Als tegelijkertijd stapsgewijs de rente steeds hoger wordt gesteld en de lucht uit de Amerikaanse huizenprijzen gehaald wordt (wat nu al gebeurd is voor een deel door de hypotheekcrisis) hoeft de Amerikaanse economie helemaal niet hard te landen.

Zolang er genoeg mensen zijn die belang hebben bij de status quo denk ik niet dat de ellende ontstaat die de documentaire voorspelt. Volgens mij zit het risico op de lange termijn, als China haar streven naar autarkie heeft bereikt. Als Azie zichzelf kan bedruipen en ons niet meer nodig heeft als consumenten, maar genoeg binnenlandse koopkrachtige vraag heeft en tegelijkertijd de vergrijzing toe slaat waardoor Frankrijk en Italie veel geld nodig hebben om hun pensioenen te betalen, kunnen de Chinezen zeggen: laat ze barsten. Dan zullen we de olieeuro’s (wellicht tegendietijd) uit het MIdden-Oosten nog hard nodig hebben!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Economie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s