Limmen en D’Ancona

De discussie gaat nog even voort in de Volkskrant over het artikel dat ik met Manon schreef. alhier reageert Hedy D’ancona op ene Jolande Wilthuis die ons voor vrouwen hater en wat dies meer zij had uitgemaakt. Zij schrijft hele verstandige dingen.

Wat zo frappant is van reacties à la Wilthuis is dat zij zichzelf als bevrijders van de Islamitische vrouw zien, hetgeen ik op zichzelf nobel vind, maar ik denk niet dat hun methode op deze wijze werkt en ik denk dat de manier waarop het debat gevoerd wordt over integratie (en dat was m’n major punt) alleen averechts werkt.

Vervolgens reageert CDA-leider te Amsterdam Limmen op het stuk, alhier te lezen, waarmee hij eindigt met een dramatische oproep aan het stadsbestuur om afstand te nemen van ons artikel.

Evenwel geeft zijn artikel exáct aan waarom ik het níet met hem eens ben. Hij haalt namelijk de ‘kleine’ normen en waarden zoals we die kennen van Balkenende (vriendelijke de buurman gedag zeggen, voeten van de bank, een hand geven enz.) door de war met de ‘grote’ normen en waarden (gelijkheid man/vrouw/homo/hetero, vrijheid van meningsuiting, eigenlijk heel mooi verwoord in de rechten van de mens, die overigens as maandag centraal staan in de dag van de rechten van de mens). Het ene gaat meer over gedrachtspatronen, het andere gaat over de basis ideeen waarop een samenleving is gestoeld. Deze basis van onze maatschappij vloeit voort uit eeuwen verlichtingsdenken en is niet onderhandelbaar. De rest is in eerste instantie aan het individu, en voor zover de politiek zich daarmee wil bemoeien past grote terughoudendheid.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s