Por qué no te callas?

Terug van een weekend Barcelona heb ik welgeteld één Spaanse zin geleerd. “Por qué no te callas?” Dat betekent: waarom houd je je mond niet?

Wat was er aan de hand? De gemakkelijke populist Hugo Chavez noemde de Spaanse ex-premier Aznar een ‘fascist’ op een conferentie van staatshoofden van Zuid-Amerika. Dan moet je net koning Juan Carlos van Spanje hebben. De man, indertijd door dictator Franco als zijn opvolger benoemd, heeft als één van de eerste beslissingen de democratie ingevoerd in Spanje, eind jaren zeventig. Die man hoef je dus niet te vertellen wat een fascist is en wat niet.

Toen Chavez de voormalige premier Aznar een fascist noemde en de socialistische premier Zapatero het -op zichzelf al een zeldzaamheid in het gepolariseerde spanje- voor zijn voorganger opnam en Chavez er doorheen bleef tetteren, had de koning er tabak van.

‘Porque no te callas?’ zei hij. zie hier. Let op de intonatie van de koning. Hoe omschrijf ik dit? Het houdt het midden tussen ingehouden verontwaardiging en, bovenal, charisma, eerlijkheid, ik weet niet hoe ik het moet duiden.

En verdomd, waarschijnlijk voor het eerst in zijn leven was Chavez stil, waarop Zapatero hem een lesje democratie gaf, dat op zichzelf al de moeite waard is.

De volgende dag hadden Aznar en Zapatero voor het eerst telefooncontact. Aznar bedankt Zapatero dat hij het voor hem had opgenomen.

Alhier bevind ik mij op een indertijd door Franco gebouwd fort.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Persoonlijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s