Financiele beschouwingen

Morgen zijn de financiele beschouwingen in de Amsterdamse gemeente raad. VAndaag alvast een paar berichten in de krant wat we inbrengen.

Ik ben dus ook weer terug van vakantie dus de weblog wordt weer regelmatig gevuld per heden.

‘Stadsontbijt’ voor leerling

 

Van een verslaggever

 

AMSTERDAM – Kinderen moeten op school kunnen ontbijten of lunchen, als ze thuis niet genoeg of ongezond te eten krijgen. In Amsterdam moet een proef komen om duizend leerlingen een jaar lang op school te laten ontbijten.

De PvdA stelt dat morgen voor in de gemeenteraad. ”Als gemeentelijke overheid hebben we een verantwoordelijkheid om kinderen te beschermen die thuis onvoldoende of niet gezond te eten krijgen,” zegt raadslid Michiel Mulder.

De partij heeft een half miljoen euro over voor een proef waarmee duizend leerlingen een jaar lang kunnen ontbijten of lunchen. Volgens Mulder gaat het om relatief veel kinderen die met een lege maag naar school gaan.

Uit een onderzoek in 2005 bleek dat in Zuidoost één op de vijf kinderen zonder ontbijt naar school gaat. Veel ouders zagen het belang van een goed maaltijd in de ochtend niet in. De GGD adviseerde toen om kinderen die niet hadden ontbeten, naar huis terug te sturen. Toenmalig wethouder Hannah Belliot was tegen omdat de kinderen dan lessen mislopen.

Sommige scholen in Zuidoost organiseerden toen al een ontbijt voor leerlingen. De GGD is betrokken bij een project om kinderen op basisscholen groente en fruit te laten eten.

Wijlen Theo Fransman, voorzitter van de Voedselbank, riep de gemeente dit voorjaar op om alle leerlingen tussen de middag een warme maaltijd te geven.

 

 

 

 

PvdA wil minder uittrekken voor Museumplein

 

Van een verslaggever

 

AMSTERDAM – De PvdA wil minder overheidsgeld uittrekken voor de verbouwing van het Museumplein. Private partijen moeten meebetalen aan de nieuwe ingrepen.

De gemeente heeft nu vijf miljoen gereserveerd voor de vernieuwing van het plein, stadsdeel Oud-Zuid de andere vijf miljoen. Volgens PvdA-raadslid Michiel Mulder zouden bedrijven rond het plein mee kunnen betalen. Hij denkt onder andere aan ING. De bank is een belangrijke sponsor van het Concertgebouworkest.

Het geld dat de gemeente op deze manier bespaart, wil de PvdA onder andere uitgeven aan het voortzetten van een proef met gratis openbaar vervoer van en naar transferia aan de rand van de stad. Doordat een andere proef met gratis openbaar vervoer niet doorgaat, is drie miljoen beschikbaar.

De PvdA wil ook dat illegale bordelen actiever worden opgespoord, om mensenhandel tegen te gaan. Daarvoor heeft de partij een half miljoen euro over. De partij zal dit woensdag voorstellen als de gemeenteraad over de begroting spreekt.

GroenLinks wil door een andere wijze van begroten af van het relatief grote aantal financiële meevallers dat de gemeente doorgaans heeft. Dit jaar belopen de meevallers in de dertig miljoen. Amsterdam zou vooruit moeten lopen op de daling van de ‘omslagrente’ in de komende jaren. Die rente wijkt af van de marktrente en heeft betrekking op leningen van de gemeente. Door minder behoudend te begroten, zou jaarlijks 7,5 miljoen euro extra beschikbaar komen. Dat geld wil GroenLinks onder meer inzetten voor extra docenten op scholen en voor openstelling van het Woonlastenfonds voor alleenstaanden onder de 65. Dat fonds is bedoeld voor mensen met lage inkomens en hoge woonlasten. Daarnaast wil de partij investeren in maatschappelijke opvang, zoals de thuiszorg.

De SP zal voorstellen doen voor een betere manier van armoedebestrijding. Ook zouden meer scholen een conciërge moeten krijgen. De partij vindt de tachtig miljoen voor verbreding van snelwegen te veel geld.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zonder categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s