Drama na het drama afgewend

De bewoners van Bos en Lommerplein die de dupe waren van de constructiefout, kunnen opgelucht ademhalen. Ze hoeven geen belasting te betalen over de onkostenvergoeding die zij ontvingen van de gemeente Amsterdam. Hiermee is een einde gekomen aan de dreiging van een kafkaëske situatie, zoals we die niet moeten willen in Nederland.

 

De nieuwe staatssecretaris De Jaeger neemt zijn taak serieus. Er moet nu eenmaal belasting geheven worden in het land, óók bij mensen die onkostenvergoedingen ontvangen wegens constructiefouten van gebouwen.

 

Dit was echter wel een heel erg scherpe interpretatie van de rol die hij heeft. Hij verschool zich achter ‘het gevaar van precedentwerking’ dat zou ontstaan als hier geen belasting zou worden geheven. ‘Nooit meer’ zou er dan enige tijdelijke uitkering kunnen ontstaan. Onze wethouder financiën debiteerde in onze commissie de wijsheid dat bestuurders die zich beroepen op precedentwerking, meestal geen stevig verhaal hebben.

 

Zo bleek, want door middel van een goed gesprek is het onze wethouder gelukt een compromis te bereiken, waarbij de gemeente Amsterdam een klein deel van de kosten op zich neemt (40.000 euro) en het te heffen bedrag niet meer op de bewoners wordt verhaald, omdat veronderstelt wordt dat daar daadwerkelijke onkosten tegenover hebben gestaan.

 

Zo is dus gelukkig een bevredigende oplossing gevonden (mits de raad daarmee instemt) en zijn de bewoners verlost van een kafkaëske nachtmerrie. En dat is het minste wat een overheid kan doen, na alle ellende die zij reeds hebben ondervonden van de hele situatie.

De brief van de wethouder: Download brief_asscher.doc

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s