62.000 woningen

Gisteren was ik bij de presentatie van een rapport van Ing aangaande de woningbouw. Het gaat over innovatie in de bouw en zij bepleiten betere samenwerking in de processen en in de relaties tussen opdrachtgever, architect, aannemer en onderaannemers, om een hogere arbeidsproductiviteit te bereiken in de bouw. Zij voorzien namelijk dat de bouwdoelstellingen van het kabinet helemaal niet gehaald kunnen worden met het aantal werknemers dat we nu in de bouw zien. Daarmee kunnen maximaal 62.000 woningen gebouwd worden per jaar, zo hebben de onderzoekers van ING berekend.

Inderdaad baart het tekort aan arbeidskrachten zorgen in de bouw. De uitstroom uit de sector is groter dan de instroom. Jongeren voelen zich niet aangetrokken tot de bouwsector. Het percentage allochtonen dat in de bouw werkt is reeds zeer lange tijd zeer laag en stijgt niet.

Met de voorjaarsnota hebben we een motie aangenomen die beoogd dit probleem aan te pakken, door beter te gaan samenwerken met gemeentelijke werkgelegenheidsprogramma’s en initiatieven om het voortijdig schoolverlaten tegen te gaan. De tekorten op de arbeidsmarkt leiden tot hogere aanneemsommen en menig woningbouwproject stagneert omdat de ontwikkelaar eenvoudigweg weigert te bouwen.

De urgentie is alomtegenwoordig. Nu nog de oplossing.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Economie, Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s