Vrijheid

Dit weekend zag ik een verkiezingsspotje van de Partij voor de Vrijheid. Een mengsel van pathetisch gelul, gemakkelijk scoren, maar wel goed verwoord op een manier die een groot deel van Nederland aanspreekt.

Het zou mij niet verbazen als Wilders een blijvertje is in de Nederlanse politiek. Aanvankelijk dacht ik nog dat Marco Pastors de flank ter rechterzijde van de VVD zou winnen, maar het is dus Wilders geworden.

Want wat de Pvv slim heeft gedaan is de notie van vrijheid in haar naam zetten. En wie kan er nu tegen vrijheid zijn.

Alleen haar voorstellen leiden niet tot vrijheid maar tot beknotting van de vrijheid.

Het was de liberaal John Stuart Mill die de ware bedreiging van de vrijheid scherp onder woorden heeft gebracht.

Hij wees op een gebrek in het denken van de Franse revolutie. Hun enthousiasme was hen niet te verwijten, want zij handen nooit een democratie gekend. Zij waren zich niet bewust dat het in een democratie de meerderheid is die beslist en dat een minderheid dus niet per definitie beschermd zal worden. Terwijl het oorspronkelijke vrijheidsbegrip toch in aanleg bedoeld was om de burger te beschermen tegen de willekeur van de staat.

 

John Stuart Mill stelde dat de grootste bedreiging van de vrijheid wordt gevormd door ‘de druk van de gangbare meningen en opvattingen, tegen de neiging van de maatschappij om, met andere middelen dan het strafrecht, haar eigen ideeën en gewoontes op te leggen aan mensen die daarvan afwijken; tegen de neiging het ontstaan te voorkomen van enige persoonlijkheid die niet past in het gangbare gedrag, en om alle karakters te dwingen zich naar dat ene model te vormen. Het vaststellen van die grens en het beschermen daarvan tegen inbreuk, is even onmisbaar voor een gezonde stand van zaken in het menselijk bestaan als bescherming tegen politieke despotie.’

 

Deze woorden zijn niet mis te verstaan, maar worden wel dikwijls misverstaan. Het betekent dat de meerderheid in een democratie een verantwoordelijkheid heeft ten opzichte van een minderheid of van minderheden. Het is een conditio sine qua non waaronder de democratische staatsvorm de vrijheid en tolerantie kan waarborgen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s