Zeepkist

De zeepkist is weer on tour. Dit is mijn speech:

Het belang van solidariteit is juist nú in onze maatschappij aan alle kanten zichtbaar. Solidariteit is niets minder dan het sluitstuk van de verlichting, als wij de verlichting serieus willen nemen. Het gaat om de idealen van de Franse revolutie: vrijheid, gelijkheid en broederschap. Het is belangrijk om deze leus in al haar facetten tot ons door te laten dringen als we het hebben over vrijheid en solidariteit. Het één kan namelijk niet zonder het ander. De partij die ‘vrijheid’ zo hoogmoedig in haar naam heeft opgenomen is juist de partij die zélf de verlichting bij het grof vuil zet. Het verbieden van een boek en het streven naar een kaaskoppig Nederlanderschap dat nooit heeft bestaan en nooit zal bestaan, heeft niets te maken met vrijheid.

Ik denk dat solidariteit een onlosmakelijk onderdeel is van de vrijheid, want zonder solidariteit zal vrijheid slechts iets zijn voor de happy few. Als een opleiding onbetaalbaar is, zullen de kinderen van arme mensen nooit de vrijheid kunnen hebben zich te ontplooien en haar kansen benutten. Als we niet streven naar een meer gelijke inkomens verdeling, zijn er grote groepen mensen die niet deel kunnen nemen aan onze maatschappij. Die noodgedwongen gekluisd zitten aan hun huis in een buurt waar verder niemand wil wonen. Dat is geen vrijheid, maar een levenslange veroordeling tot overerfbare armoede.

Dat is niet waar de PvdA voor kiest. De PvdA kiest voor een progressieve politiek. Een positief vooruitgangsgeloof, waarin de idealen van de Franse revolutie zonder concessies voorop blijven staan.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s