Tolerantie

Nou in de Gouden Eeuw was men dus zo tolerant dat de filosso Spinoza zijn belangrijkste denkbeelden niet durfde uit te geven gedurende zijn leven. Een deel ervan heeft hij in het Latijn gepubliceerd. Als hij dit in het Nederlands had gedaan, was hij zeker opgepakt en gevangen gezet, want het werd als opruiing beschouwd als je geschriften verspreidden die tegen de staatsgodsdienst (de Nederduitse gereformeerde kerk) gericht waren.

Dat is de befaamde tolerante Nederlandse samenleving waar wij vanaf stammen en waar Geert Wilders in is blijven hangen. Échte vrijheid bestaat hieruit dat de meerderheid de verantwoordeiljkheid neemt voor de minderheid van de samenleving. toen het vrijheidsbegrip iets verder gevordert was qua evolutie was het John stuart Mill die hierop wees en het gevaar dat een meerderheid zijn normen en waarden patroon wil opleggen aan een meerderheid als een nog groter gevaar voor de vrijheid zag dan beknotting van vrijheid door een despoot. ‘maar dat zal eenieder wel met me eens zijn…’ schreef hij…

Het wordt tijd dat de partij die de ‘vrijheid’ zo hoogmoedig in haar naam heeft opgenomen ófwel de naam wijzigt, ófwel de inhoud van haar prediking.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zonder categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s