Terug van vakantie

Het zal de Paroollezer niet ontgaan zijn dat ik weer terug ben van vakantie. Onderstaand stuk vindt u vandaag op hun opiniepagina, alwaar ik mij druk maak om de op onverklaarbare wijze uiteenlopende tarieven.

Ik heb in mijn vakantie wat verlichtingsliteratuur tot mij genomen, hetgeen bij thuiskomst goed van pas komt, zo blijkt. Wilders kan zich nooit meer een product van de verlichting noemen, of iets in die trant, want zijn jongste voorstel staat hier diametraal tegenover. En Jami ondervind de problemen die John Locke als essentieel zag voor een goede inbedding van tolerantie in de samenleving en een scheiding van kerk en staat: men moet uit een geloof kunnen stappen. En dat blijkt niet – zonder slag of stoot, letterlijk – te kunnen. Schande. Jami verdient alle steun van een maatschappij die zich als verlicht beschouwd.

Nou en dan kom ik zodadelijk nog terug op Spinoza en hoe die zogenaamde tolerantie er in de Gouden Eeuw uitzag.

Het mysterie van de tarieven

 

Al sinds ik mij bezig houd met Amsterdamse politiek verbaas ik mij over de vaststelling van de verschillende tarieven in Amsterdam. De leges voor bouwvergunningen verschillen sterk, zoals Parool woensdag schreef, van 190 euro in De Baarsjes tot 412 euro in stadsdeel Centrum voor een één en dezelfde dakkapel. Maar ook de afvalstoffenheffing verschilt, zij het minder sterk dan de bouwleges. Volgens informatie van de gemeentelijke belastingdienst betaalt een éénpersoonshuishouden 183 euro in Osdorp en in ZuidOost 250 euro.

 

Maar bijna alle tarieven kennen dat soort vreemde afwijkingen die niemand kan verklaren. Neem nu de café houder. Die doet er het beste aan om een café te beginnen in Slotervaart en niet in Oud-West. Want in het ene stadsdeel hoeft hij slechts 229 euro voor zijn/haar drankvergunning te betalen terwijl één en dezelfde vergunning in Oud-West 422 euro kost. Is het vergunningsbewijs in Oud-West soms van duurder papier gefabriceerd, of komt dit omdat het lijstje om deze achter de toog op te hangen wordt meegeleverd?

 

Onlangs was ik in de gelukkige omstandigheid dat ik een huwelijk mocht voltrekken, in het mooie stadsdeelkantoor van Oud-Zuid, vlakbij het Vondelpark. Kost wat (390 euro) maar dan heb je ook wat. Als u van plan bent u in de echt te laten verbinden maar u let wat meer op de kleintjes, kunt u beter uw wittebroodsweken slijten in De Baarsjes (139 euro) of Westerpark (165 euro).

 

Of neem het kappen van een boom. Een activiteit die uiteraard niet gestimuleerd moet worden, vanwege de nuttige functie voor het milieu en bovendien staat het prachtig in het straatbeeld, zo’n boom. Daarom heb ik er ook alle begrip voor dat het stadsdeel Oud-Zuid hier 100 euro voor vraagt en ik in Oud-West 85 euro kwijt ben. Maar waarom is dit in Bos en Lommer, stadsdeel Centrum en Oost-Watergraafsmeer dan gratis en voor niets?

 

Dan het voorbeeld van de woonbootbewoner. Deze kan het beste trachten een ligplaats in Zuid Oost te krijgen, want dat kost 43 euro. Zuideramstel kan de waterliefhebber beter mijden, want daar betaalt hij bijna het tienvoudige (400 euro).

 

Ik denk dat ik voldoende voorbeelden heb gegeven om de bizarre verscheidenheid aan te geven. Het zou wellicht allemaal nog acceptabel kunnen zijn als er een hele duidelijke reden was waarom iets bij de één duurder is dan bij de ander. Maar dat is het vreemde aan deze kwestie: hoe meer men zich erin verdiept, hoe groter het mysterie wordt.

 

Het is namelijk onduidelijk waarom de tarieven zoveel verschillen. Veel stadsdelen streven ernaar dat de tarieven kostendekkend worden vastgesteld. Maar de kosten verschillen nogal per stadsdeel. En niet alleen de kosten zelf, ook de manier waarop de kosten worden berekend verschillen. De één rekent er indirecte kosten bij, de ander niet. In ZuidOost bijvoorbeeld wordt de ‘winst’ op de bouwleges gebruikt om het ‘verlies’ van de hele afdeling ‘vergunningen, markten en burgerzaken’ te compenseren.

 

Het is niet zo dat er niks gebeurd. Wethouder Asscher heeft twee werkgroepen met de stadsdelen ingesteld die helderheid moeten verschaffen. Maar deze gekkigheid moet niet te lang meer voortduren. Bij de eerstvolgende commissie vergadering Financiën ga ik opheldering vragen aangaande de stand van zaken en wanneer we resultaten kunnen verwachten.

 

Prijzen verschillen nu eenmaal, de Albert Heijn is duurder dan de Aldi. Maar de consument kan kíezen of hij naar de Albert Heijn wil of de voorkeur geeft aan een wat goedkoper product, maar dan wellicht een wat minder lekkere of een minder befaamde bami of Ijsthee. Maar als burger van onze wereldstad kun je niet kiezen of je je afvalstoffenheffing in het ene of het andere stadsdeel betaalt. Daarom is het onrechtvaardig om de Amsterdammers zo ongelijk te behandelen.

(noot: tarieven bouwleges en afvalstoffenheffing betreffen 2007, de rest 2005)

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Persoonlijk, Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s