Moskee

Westermoskee_1 Afgelopen week hebben wij als PvdA onder mijn waarnemend voorzitterschap meteen een pittig onderwerp geagendeerd: de Westermoskee. In de raadsvergadering zijn twee moties aangenomen (zie hier) waarin wij a) pleiten voor snelle realisering van het project desnoods in opgeknipte vorm (woningen en garages los van de moskee) en b) de uitlatingen van Fatih Dag, voorzitter van de investeringsmaatschappij van de moskee, scherp veroordelen en verder contact met deze organisatie opschorten totdat onomwonden afstand is genomen van gebruik van en suggestie van geweld. Het probleem is dat Dag zijn uitlatingen zo had gedaan (en nog eens herhaald in een vreemd persbericht) dat je er juridisch wel mee wegkomt, maar die maatschappelijk niet kán. In de trant van dat hij dat niet wil maar dat hij zich kan voorstellen dat. In principe is wat we hebben gedaan wel nieuw voor de PvdA, namelijk: nu even geen thee.

Het frapante is nu dat we in de motie ook hadden gevraagd aan de Federatie Milli Gorus (het is allemaal erg ingewikkeld, maar dat is zeg maar de overkoepelende organisatie in Nederland, waar de club belast met de moskee dus weer een onderdeel van is) … aan de Federatie dus om nadrukkelijk afstand te doen van de suggestie van geweld. Een half uur later kwam een helder persbericht langs, maar met een wat cryptisch laatste zinnetje. Ik lees dat als dat het niet voor onmogelijk wordt gehouden dat er binnenkort weer een bestuurswissel plaatsvind binnen de club die nu belast is met de moskee.

Het probleem is de bouw van de moskee, waarvan het ontwerp overigens zeer goed is en geheel en al de toets van architectuurkritiek die ik onlangs uitte kan doorstaan (zie hier en hierboven natuurlijk, geniaal: een moskee in oude Amsterdamse school stijl), … dat de bouw van de moskee in haar huidige opzet onlosmakelijk verknoopt is met Milli Gorus (contractueel). En als alles niet doorgaat is de vastgoedpoot van deze -internationale- organisatie de gelukkig winnaar want dat gaat de grond terug naar Milli Gorus. Maar het zou mij niet verbazen als hetgeen er in dit persbericht staat gelezen kan worden als een neiging ook de buik vol te hebben van de ontstane situatie, eieren voor hun geld te kiezen, en de realisering van de moskee aan een ander over te laten. Dan zouden we echt iets groots bereikt hebben.

Het persbericht:

Federatie Milli Görüs corrigeert berichtgeving

Op 23 mei jl. werd in het nieuws en op de teletekst ten onrechte vermeld dat de gemeente Amsterdam naar aanleiding van de uitlatingen van de directeur van Milli Görüs het contact met deze stichting zal verbreken. De ongelukkige uitlatingen zijn niet gedaan door de directeur van de Stichting Federatie Milli Görüs (Yusuf Altuntas) maar het zou gedaan zijn door de directeur van Van Manderen B.V en tevens de voorzitter van de AyaSofya moskee.

De Federatie Milli Görüs  keurt de uitspraken zeker niet goed en betreurt ten zeerste, juist vanwege het feit dat oproer of geweld absoluut niet past binnen de beleidslijnen van Milli Görüs organisatie. Milli Görüs heeft in de afgelopen decennia de dialoog altijd hoog in het vaandel gehad en zal dat ook altijd blijven doen. Daarom neemt de Federatie Milli Görüs Noord-Nederland, zoals ook eerder aangekondigd, volledig afstand van alle uitlatingen die geweld of onrust suggereren. Intern zullen er maatregelen getroffen worden over de ontstane situatie.

Voor inlichtingen kunt u bellen met:

Dhr. Y. Altuntas

06-55394693

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zonder categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s