Pracht stad

Afgelopen vrijdag bespraken wij met zo’n veertig mensen, partijgenoten, corporaties, ontwikkelaars, architecten en wat dies meer zij onze dicussienotitie over Amsterdam prachtstad. Grappig was dat net tegelijkertijd de secretaris van de welstand commissie afscheid nam met een symposium. Ik kon mij daar gelukkig nog even melden. Het symposium werd geopend dmv een speech van gerespecteerd stedenbouwkundige Ton Schaap, die vervolgens zijn speech begon met onze prachtstad discussienotitie. Hij was het niet eens met uitlatingen van ‘het raadslid Mulder’ in Parool dat Rotterdam op 1 stond als het ging om architectuurstad. Onlangs was er nl. een boekje verschenen, vertelde hij, met de 27 beste ontwerpen waarvan er 7 uit Amsterdam kwamen en 0 uit Rotterdam.

Ik baseerde mij echter op deze enquete, waar Rotterdam op 1 staat en Amsterdam op 2.

Deze week ontwaarde de door ons in onze notitie geciteerde Jan den Boer een stukje schizofrenie in onze notitie, namelijk als je architectuur hoofdstad wil worden dan bouw je niet persé volgens de wensen van mensen (een tweede ambitie die geformuleerd wordt). Sterker, hij stelt dat architecten juist vaak níet bouwen wat ménsen mooi vinden…

Hoe het ook zij, het jachtseizoen is geopend en daarmee de discussie en dat is alleen maar winst. Ik kreeg een uitnodiging van de woningbouwaanjager van de gemeente voor een debat over kwaliteit versus kwantiteit. De kwaliteit mag natuurlijk niet ten kostte gaan van het bouwtempo en het oplossen van het woningtekort. Ik denk evenwel dat het een tweesnijdend zwaard is: woningnood is ook voor een groot deel kwalitatief bepaald en kwaliteit hoeft niet ten kostte te gaan van de kwantiteit.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zonder categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s